Evaporatör Çeşitleri

Evaporatör Çeşitleri

Evaporatör çeşitleri, soğutma sistemlerinin mekanizmasında buharlaştırıcı görevi olan cihazları kapsamaktadır. Soğutma serpantini olarak da adlandırılan bu cihazlar en fazla soğutma uygulamalarında tercih edilmektedir. Birçok faktöre göre farklı şekillerde ve teknik özelliklerde tasarlanır. Özellikle ticari ve endüstriyel alanlarda bu soğutma cihazlarının kullanım alanı geniştir. Bu cihazları tercih etmek için özelliklerini ve ne işe yaradıklarını kapsamlı bir şekilde öğrenmekte fayda var. İşte evaporatör çeşitleriyle ilgili en önemli bilgiler aşağıdaki başlıklarda sizin için sunulmuştur.

Evaporatör Çeşitleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Evaporatör çeşitleri genel olarak kullanım alanlarına ve teknik özelliklerine göre farklı gruplara ayrılmıştır. Genel amaçları soğutma olsa da bu cihazlar farklı alanlarda spesifik türleri tercih edilmelidir. Farklı teknik özelliklerine ve kullanım alanlarına sahip olan evaporatör çeşitlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

·        Gövde Borulu Tip Evaporatörler:

Su soğutma amacıyla kullanılan evaporatör çeşitlerinden biridir. Büyük bir soğutma kapasitesine ihtiyaç duyar ve soğuk su üretiminde kullanılır. Küçük ayak izi ve büyük kapasiteye sahip olması en önemli özellikleridir. Kolay bakımının olması bu cihazın avantajlarından biridir.

·        Sıvı Filmli Evaporatörler:

Sıvıları buharlaştırmak ve akıtmak amacıyla kullanılır. Genelde endüstriyel alanlarda kimyasalları ayrıştırmak için tercih edilir. Isı transferi sırasında akışkanı serpantin borularının dışından film şeklinde akıtır. Dolayısıyla işleyişinde sıvı filmi kullanımı öne çıkmaktadır.

·        Daldırmalı Tip Evaporatörler:

Sıvının buharlaştırılması sağlayan bir evaporatör çeşididir. Sıvının ısı kaynağına daldırılmasıyla sıvı buharlaşır. Bu cihazın kullanım amacı genelde içme suyu ve birçok çeşitteki içecekleri soğutmaktır. Boru şeklinde tasarlanan elemanları sıvının içine daldırılmaktadır. Elektrik enerjisini kullanan bir mekanizması olup hızlı ısı iletme kapasitesine sahiptir.

·        Püskürtmeli Tip Evaporatörler:

Diğer evaporatör çeşitlerinden farkı, püskürtme yoluyla sıvıları buharlaştırmasıdır. Bu püskürtme işlemi sıvının yüzey alanını artırarak ısı transferini hızlandırır. Dolayısıyla kısa sürede buharlaştırma gerçekleşir. Bu özelleştirilmiş evaporatör çeşidi püskürtme nozulu, sıvı boruları ve lüleler gibi elemanlardan oluşmaktadır. Basit tasarıma sahip olduğu için bakım konusunda avantaj sağlar.

·        Havuz Tipi Evaporatörler:

Endüstriyel uygulamalarda kullanılan bu evaporatör çeşidinin farkı sıvının havuz içinde ısıtılarak buharlaştırmasını sağlamaktır. İşleyişinde rezervuar, ısıtma elemanı ve buhar çıkışı vardır. Bu cihazın en önemli avantajı yüksek miktardaki sıvıyı verimli bir şekilde buharlaştırabilmesidir. Dolayısıyla en fazla büyük ölçekli endüstriyel alanlar için kullanımı uygundur.

Evaporatör Nasıl Çalışır?

Genel olarak evaporatörlerin işleyişinde en önemli bölüm buharlaştırıcıdır. Bunun için bir ısıtma elemanı içerir ve havadan alınan ısının önce buharlaşması için ısıtır. Isıyı soğuran kısım ise soğutucu akışkan olarak adlandırılır. Bu esnada absorbe edilen ısı kaynayarak buharlaşır. Böylece soğutma işlemi gerçekleşir ve işleyişi tamamlanmış olur.

Evaporatör Çeşitlerinin Kullanım Alanları

Evaporatör çeşitlerinin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Soğutma sistemlerinde kullanılan bu cihazlar bazı sektörlerde tercih edilmektedir. Genel olarak evaporatör çeşitlerinin kullanıldığı sektörler şunlardır:

·        Kimya laboratuvarları

·        Petrokimya sanayi

·        Kozmetik sektörü

·        İlaç depoları

·        Eczaneler

·        Gemiler

·        AR-GE çalışmaları

Evaporatör çeşitlerinin kullanım alanları sadece bunlarla da sınırlı kalmayıp günlük hayatta da tercih edilmektedir. Günlük hayatta ihtiyacımızı karşılayan pek çok soğutma sistemi bu cihazların kullanımını gerektirir. Zira buzdolabı, klima ve soğuk su banyoları gibi çeşitli soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır. Kullanıldığı bu sistemlerde soğutma ortamı yaratır ve etkin bir işleyiş sunar.

Soğutma işlevselliğine sahip olan bu cihazlar aynı zamanda gaz ve sıvının da hapsedilmesini sağlar. Sadece sıvı maddeler için kullanılmayıp katı ve gaz maddelerinin de soğutulmasına yardımcı olur. Kullanım alanının hacmine ve türüne göre uygun bir evaporatör çeşidini seçmek gerekir. Böylece daha verimli ve doğru bir soğutma sistemi tercih edilmiş olacaktır.