Ekonomizer Nedir Ne İşe Yarar?

Ekonomizer Nedir Ne İşe Yarar?

Bu blog yazımızda ekonomizer nedir ekonomizer ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını vereceğiz. Yazı dizimizin ayrıntılarına geçelim.

Ekonomizer Nedir?

Ekonomizer, üretim tesislerindeki enerji tüketimini azaltma ve üretilen enerjiyi geri dönüştürerek tasarruf etme amacıyla kullanılan ısı değiştiricilere verilen addır. Ekonomizere girip çıkan duman gazlarının sıcaklık farkının yüksek olması gerekmektedir. Çünkü sıcaklık farkı ne kadar yüksek olursa verim artışı da o kadar iyi olur. Fakat ekonomizerde gaz çıkış sıcaklığının belirli bir noktada olması gerekmektedir eğer belirli bir sıcaklığın altına inerse asit gazları yoğuşmaya başlar ve bu da korozyona neden olur. Bu sebeple ekonomizer mutlaka kaliteli paslanmaz malzemeden üretilmelidir.

Ekonomizer Ne İşe Yarar?

Ekonomizer bir ısı kazanının duman gazı sıcaklığını azaltarak düşük sıcaklıktaki ısının geri verilmesini sağlar ve yakıt konusunda maliyeti düşürmeye yarar. Ekonomizer; buhar kazanları, kızgın yağ kazanları ve sıcak su kazanlarında sıklıkla tercih edilen bir üründür. Özellikle büyük kapasitesi olan buhar kazanlarının olmazsa olmaz bir değişkenidir.

Ekonomizer ile üretim tesislerinde kazan ya da fırınlardan çıkarak bacaya giden atık gazların üzerinde bulunan ısının bir bölümü tekrar geri kazanılır. Bu da işletmeye veriminde ortalama % 3 ile % 15 arasında tasarruf sağlar.

Ekonomizer Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ekonomizer, birçok farklı sektörde ve alanda kullanılır. Ekonomizer;

  • Buhar, kızgın yağ ve sıcak su kazanı gibi kazan çeşitlerinde,
  • Fırın bacalarında,
  • Kompresörlerde,
  • Isınma suyu için yapılan üretimlerde,
  • Gemi motorlarında,
  • Bazı motorlu taşıtlarda kullanılır.

Ekonomizer Çeşitleri

Ekonomizerler en çok kazanlarda kullanılır. Kazan çeşitlerinden ise en çok buhar kazanı ile üretim yapılan alanlarda tercih edilir. Ekonomizerler;

  • Su ve duman borulu olmak üzere 2 farklı türde üretilmektedir.

Su Borulu Ekonomizer: En çok olarak tercih edilen ekonomizer çeşididir. Su borulu ekonomizerlerde ısınan su, borunun içinden geçer. Isıtan gaz borusu ise dışarıdan akışını sürdürür. Geçiş sayısı arttırılarak boru içindeki su hızı daha yükseğe çıkarılır. Böylece iyi ve verimli bir ısı transferi elde edilir.

Su borulu ekonomizerlerde ısıtma yüzeyinde kullanılacak borular, ortalama olarak 1 - 2 inç arasındaki boyutta tercih edilir. Dikkat edilmesi gereken nokta,  uygulanacak yere göre doğru malzemenin kullanılmış olmasıdır. Ekonomizerde kullanılan boruların dizimi kareli ya da saptırmalı olabilir. Saptırmalı dizilişte ısı transferi daha iyi sağlanır ve gaz tarafı basınç düşümü değeri daha fazladır. Bu diziliş yöntemi daha çok doğalgaz gibi temiz yakıtlarda tercih edilen bir yöntemdir.

Kareli diziliş ise partikül yükü daha fazla olan uygulamalarda kullanılır. Çünkü kareli diziliş, bu uygulamalarda temizleme kolaylığı sağlar.

Duman Borulu Ekonomizer: Duman borulu ekonomizerlerde duman gazının boru içinden akması sağlanır.  Bu tipteki ekonomizerde su borunın dışında ve oldukça düşük bir hızda dolaşım yapar. Bu nedenle ısı transferi daha düşük seyreder. Isı transferi daha düşük olduğundan aynı kapasite için ısı transfer yüzeyinin daha yüksek olması gerekmektedir.

Duman borulu ekonomizerlerin kapladıkları hacim su borulu ekonomizere göre daha fazladır. Ayrıca yatırım maliyeti de daha yüksektir. Su hacimlerin çok fazla olduğundan özellikle çok fazla dinlenmeye geçen sistemlerde ısı kaybı yaşanır. Soğuk kalkıştan harekete geçene kadar belirli bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu süre, su borulu yapılara göre çok daha yüksek olduğu için borudaki yoğuşma süresi de daha fazladır. Bu sebeple de borularda kısa sürede delinmeler oluşmaya başlar. Bu dezavantajlarına rağmen  kömür ve benzeri kurum potansiyeli yüksek olan yakıtlarda tercih edilir. Her iki ekonomizerin arasındaki farkı tablo üzerinde gösterelim.

Su Borulu Ekonomizerler

Duman Borulu Ekonomizerler

İyi ve verimli bir ısı transferi sağlar.

Daha düşük verimli bir ısı transferi sağlar.

Kapladıkları alan daha azdır.

Kapladıkları alan daha fazladır.

Daha kısa sürede işlem başlar.

Daha uzun sürede işlem başlar.

Yatırım maliyeti daha düşüktür.

Yatırım maliyeti daha yüksektir.

Ekonomizer Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekonomizer, kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Maddeleyecek olursak;

  1. Kanatlı borulu ekonomizer tozlu ortamdan çok etkilenir. Bu nedenle kanatlı borulu ekonomizerler katı yakıt kullanılarak çalıştırılan kazan türlerinde tercih edilmemelidir.
  2. Sıvı yakıtların kullanıldığı kazanlarda, kanatçık aralıklarının geniş tutulması da oldukça önemli noktalardandır. Aralıklar geniş tutulursa yakıtlara ait atıkların kanatçıklarda birikmesine engel olur.
  3. Kanatlı ekonomizer türünde temizleme aşamasının kolay olması için kurum temizleyiciler ya da buhar hava kanalları bulunmak zorundadır.

Dünya Isı olarak en iyi ve kaliteli ekonomizerleri üreterek işletmenizin verimine katkıda bulunuyoruz. İhtiyacınız olan tüm ekonomizer ürünleri için yalnız bir telefon uzağınızdayız.